Japanese
Title消化管酸素代謝に及ぼす麻酔法の影響―胸部硬膜外麻酔法と吸入麻酔法の比較―
Subtitle原著
Authors加藤敏文*, 森本裕二**, 森本佳子**, 太田善博**, 劔物修**
Authors(kana)
Organization*恵佑会札幌病院麻酔科, **北海道大学医学部麻酔学講座
Journal循環制御
Volume15
Number3
Page437-443
Year/Month1994/
Article原著
Publisher日本循環制御医学会
Abstract「要旨」ASAクラス2ないし3の予定肝切除患者10名を対象としてイソフルラン麻酔(5名)または胸部硬膜外麻酔下全身麻酔(5名)での消化管酸素代謝の変化を胃粘膜内pH(pHi)を指標として検討した. pHiと血行動態値は対照値測定後30分毎に90分間測定した. イソフルラン群, 硬膜外群ともにpHiは時間経過に従ってcritical pointとされる7.35以下に低下し, 両麻酔法とも消化管酸素代謝に大きな影響を与えることが明らかとなった. イソフルラン麻酔では局所的酸素代謝の不均衡に, 硬膜外麻酔では全身的酸素供給の低下に, それぞれpHi低下の原因がありドパミンやドブタミン投与の必要性が示唆された. 胸部硬膜外麻酔は手術中の高血圧や頻脈を防止し, 手術侵襲によるストレス反応を抑制し1,2), 手術後の覚醒が良好である等の利点を持ち上腹部手術に併用されることが多い. しかし, 同時に血圧低下や消化管血流の減少が報告されている3). また, ハロタン等の吸入麻酔薬も消化管血流を減少させるとされる4). これらの報告は両麻酔法が消化管酸素代謝に何らかの影響を与えることを示唆する. ハロタン麻酔に関しては, 動物実験において消化管血流を著明に減少させるが酸素摂取率に変化はなく, 腸管粘膜内pHにも有意な変化のなかったことが報告されている5). しかし, 臨床での報告は見あたらなく, 胸部硬膜外麻酔法による消化管酸素代謝変化についてはいまだ不明である. したがって, 今回は, 肝切除術を対象にして, イソフルランによる全身麻酔法と胸部硬膜外麻酔法のそれぞれが, 消化管酸素代謝にどのような影響を与えるかを消化管粘膜内pHを示標に比較検討した.
Practice基礎医学・関連科学
KeywordsIsoflurane, Thoracic epidural anesthesia, Gastric intramucosal pH
English
TitleThe Effect of General Anesthesia or Thoracic Epidural Anesthesia on the Gut Oxygenation
SubtitleOriginal article
AuthorsToshihumi Kato*, Yuji Morimoto**, Yoshiko Morimoto**, Yoshihiro Ohta*, Osamu Kemmotsu**
Authors(kana)
Organization*Department of Anesthesiology, Keiyukai Sapporo Hospital, **Department of Anesthesiology, Hokkaido University School of Medicine
JournalCirculation Control
Volume15
Number3
Page437-443
Year/Month1994/
ArticleOriginal article
PublisherJapan Society of Circulation Control
AbstractChanges in the gut oxygenation under the general anesthesia by the inhaled anesthetics or the thoracic epidural anesthesia has not been known the clinical settings. In this study, we evaluated the changes in the gastric intramucosal pH (pHi) as an index of gut oxygenation under the two anesthetic techniques. Ten patients undergoing hepatic resection were randomly alliocated into 2 groups : Isoflurane group or thoracic epidural anesthesia group. Anesthesia in the isoflurane group was maintained with isoflurane 1〜2% and 60% N2O in oxygen. In the epidural anesthesia group, bolus injection of 1.5% lidocaine was initiated via T7-8 and then infusion of 1.5% lidocaine continued under 60% N2O oxygen. The pHi and hemodynamic values were measured every 30 min until 90 min. In both groups, the pHi fell bellow the critical point (7.35), at which mortality was reported to increase in the ICU patients. In the isoflurane group, hemodynamics such as cardiac output and oxygen delivery remained the same level as the baseline, whereas these values decreased over time in the epidural group. Therefore, the deterioration of gut oxygenation by epidural anesthesia was due to the reduction of systemic oxygen delivery, while the local unbalance of oxygen metabolism was speculated as to the mechanism in the isoflurane group.
PracticeBasic medicine
KeywordsIsoflurane, Thoracic epidural anesthesia, Gastric intramucosal pH

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